Loading…

Hvorfor er det vigtigt med en korrekt og god løbestil?

Tips & Tricks

Det kan siges kort. Du mindsker risikoen for skader, og du kan løbe længere på samme mænge energi.
Men der kommer lige en forklaring her.

Vores krop består af 206 knogler, heraf 26 knogler i hver vores fod. Det vil sige at ca. 25% af kroppens samlede antal knogler er i fødderne. Hertil kommer der over 100 muskler og ligamenter i hver fod.

Det betyder, at hver gang du har kontakt med underlaget efter en skridtafvikling, vil der være en belastning på 25% af kroppens knogler.

Samtidig er vægten under løb ca. 3-4 gange større en normalt. Så det stød, der kommer under en skridtafvikling, vil for en person på 70 kg. være mellem 210 kg. – 280 kg. Det kan vi gange op med en distance på 5 km. hvor du ca. tager 5.000 skridt. Det tal kan vi så igen gange med 210 kg. (vi tager det laveste). Så alt i alt vil dine fødder på en 5 km. tur være belastet med 1.050.000 kg.

Allerede nu kan du måske se, hvor det bære hen 😊

Heldigvis for fødderne er de ikke de eneste, som absorberer stødende. Du bruger også dine knæ. I nogle tilfælde kan hoften og ryggen og aftage stødende. Knæet er kroppens største led, så det kan virkelig tage noget, men det kan også meget let blive overbelastet.

Så hvis du vil hjælpe kroppen med at fordele den store belastning det er at løbe, så har du brug for korrekt og god løbestil.
Det er vigtigt at sige, at det ikke er usundt for kroppen at løbe - tværtimod.

Den korrekte løbestil

Den korrekte løbestil er, at foden som minimum skal lande under knæ.
For at det kan lade sig gøre, vil du være nødt til at få en lidt anden løbestil.

  • Du skal læne sig lidt forover. På den måde udnytter du tyngdekraften til at komme fremad og du gør fodlandingen mere korrekt, da foden nemmere lander under knæ.

  • Samtidig skal du have en høj kadence. Kadence er et udtryk for, hvor mange skridt du tager på et minut, når du løber. Kadencen skal ligge mellem 160 - 180 skridt pr. minut.

  • Du skal også have et armsving, som ikke krydser midtlinjen af din brystkasse. På den måde kan du undgå at lave for meget rotation i hofterne, og på den måde komme til at spilde energi

  • Til sidst skal den affjedring du har i anklen udnyttes. Her skal du udnytte akillessenen. Hvis du løfter den ene fod fra jorden, vil du se at din fod ”dropper”, så dine tæer peger mere nedad. Det drop som kommer, er den elasticit du kan udnytte. Det betyder at du får lidt energi foræret, blot ved at udnytte det ”elastik”, som sidder bagpå fod og ben.
    Så den affjedring skal gøre, at du lander på forfoden og slutter på hele foden for hver skridtafvikling.


Det er dog ikke bare lige noget man får styr på efter par løbeture. Det tager tid, og du skal være tålmodig.
Det kræver en god løbeplan, hvor der bliver taget højde for de 4 ovenstående punkter.


Hvis du kan overskue det, kan styrketræning også være en hjælp til at få en god løbestil. Den styrketræning kan sagtens laves hjemme, og med ganske lidt træningsudstyr, hvis noget overhovedet.

Men det kan blive til et andet blogindlæg 😊

Det kan være du har fået lyst til at få kigget nærmere på din løbeteknik?

Har du spørgsmål eller kommentarer til dette blogindlæg, kan du som altid bare kontakte mig. Jeg vil mægtig gerne besvare dit spørgsmål.

Tak fordi du læste hertil 😊


Siden bruger teknologier til at indsamle oplysninger om dig til forskellige formål, herunder:

  1. Nødvendige
  2. Statistik
  3. Marketing

Ved at klikke på "Accepter alle" giver du samtykke til disse formål. Du kan også vælge at tilpasse formålene.

Du kan altid trække dit samtykke tilbage på denne side [nederst]

Nødvendige
Statistiske
Marketing
Afvis alle
Opdater samtykke